2 daagse Jezersko (Slovenië)

video-camera   002-sleeping-bed-silhouette  people-2
slovenie

We reserveren 2 dagen van onze vakantie in Slovenië om onze Safaritent op bioboerderij Makek in te ruilen voor een 2 daags avontuur met overnachting in een berghut. Die ervaring vraag een flinke inspanning van ons maar zeker van de kinderen. We willen ze toch graag deze ervaring meegeven en hebben ook zelf veel zin in wat een echt avontuur lijkt.

De laatste twijfel verdwijnt als we horen dat wat grotere kinderen de tocht heen en terug naar Ceska Koca in één dag lijken te maken.  Het is de kunst om twee rugzakken te vullen met enkel het noodzakelijke, en de angst om te weinig bij te hebben te laten varen.   Ondanks de goed bewegwijzerde route gaat ook de kaart mee. Niet alleen om in noodgevallen de route te kunnen aanpassen, het is voor de kinderen ook leuk om te volgen welke afstand we al hebben afgelegd en waar we naar toe moeten.

We nemen jullie graag mee op avontuur in deze Video

video slovenie

We klimmen aan onze verblijfplaats omhoog langs een grindweg en zijn sneller dan verwacht ver weg van de beschaving. De route gaat steil omhoog door het bos waar we oog in oog komen te staan met twee wilde gemzen. In Oostenrijk zagen we ze al wel eens vanop een afstand maar nu zit er niet meer dan 50 meter tussen ons. De dieren zelf schrikken flink van onze aanwezigheid en gaan dezelfde richting als ons uit maar klimmen de hoogte in.

 

 

We kunnen niet lang nagenieten van deze unieke ervaring. Als we om de bocht komen horen we hoog boven ons hoe één van de opgejaagde dieren iets los lijkt te trappen. Er volgt gerommel en we worden gelukkig gewaarschuwd door een paar kleine steentjes. Op een smal bospad tegen een steile flank nemen we bijna instinctief elk van ons een kindje en drukken we ons stevig tegen de bergwand. Dat is overigens de veiligst mogelijke plek bij steenval. Op geen drie meter van ons verwijderd komen enkele stenen voorbij. Wat volgt laat tot op vandaag een diepe indruk na. Een steen groter dan ons hoofd komt naar beneden gedonderd vlak naast ons over het pad verder de diepte in. Alles is in een paar seconden voorbij, maar we blijven nog even zitten met de kinderen stevig vastgeklemd.

Een gezin achter ons zag het van op een afstand gebeuren en komt ons feliciteren met onze goede reactie en doet ons inzien aan wat we net ontsnapt zijn. Trots is echter het laatste gevoel dat bij ons op komt. Ondanks alles goed voor te bereiden voelen we ons beschaamd omdat wij ze daar hadden gebracht. Wij beseffen dat het nodig is onze angst niet over te brengen op de kinderen maar de kracht waarmee we ze tegen ons gedrukt hebben en de situatie heeft ze flink overstuur gemaakt. De vraag waarom de gemzen ons wilden doden geeft ons een idee hoe het er in de ogen van de oudste moet uitgezien hebben.

Als het wat later begint te regenen is de weg niet langer de ziel, maar de hut nu het doel dat we zo snel als mogelijk willen bereiken. Als we daar toekomen is ons verhaal al daar geraakt door het gezin dat het zag gebeuren. Iedereen in de hut lijkt op de hoogte.

38071620_10214888779445874_2103074205850402816_n

Als de laatste dagjesmensen de hut verlaten hebben komt de zon er terug door. We genieten van de eenzaamheid op deze bijzondere plek in de schaduw van de Grintovec. Ondanks onze mooie slaapkamer en vernieuwd sanitair is er door de week geen elektriciteit. We laten ons een eenvoudige maaltijd goed smaken.

 

 

De volgende dag herbeleven we in de ochtendzon het mooiste gedeelte van de route. Ook de kindjes hebben veel plezier met het vele klauteren en klimmen dat nodig is hier voorbij te geraken. We nemen een andere afslag terug en kunnen ons verfrissen aan het meer Plansarsko Jezero waar we ook iets kunnen eten. Tegen alle verwachting in worden hier de batterijtjes voldoende opgeladen om ook het laatste stukje naar de boerderij nog terug te wandelen en kan plan B om de auto te gaan halen opgeborgen worden.

Het is spijtig hoe de eerste dagen verschillende negatieve scenarios de gedachte aan de rest van dit avontuur blijven verdringen.  Ik besluit dat geen enkel vorm van voorbereiding deze gebeurtenis had kunnen vermijden. Er komt dus snel weer plaats om terug te denken aan de vele prachtige momenten van dit avontuur zonder ooit nog te vergeten dat wij de gast zijn in de natuur en niet omgekeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: