Escapardenne Lee Trail

001-mountain-shoe-boot   003-camping-tent   gpx-file-format-symbol
luxemburg   I 53 km

Volgens een nieuwe fase in mijn leven, waarbij ik aanvaard niet overal controle over te hebben, en mezelf forceer wat minder ver vooruit te plannen, sta ik die bewuste ochtend zonder mijn wandelschoenen op het verzamelpunt klaar om te vertrekken. Geen goede start, maar laat dat het begin zijn van een fantastische driedaagse met nog meer verrassingen.

DruckIn 2015 is er in het Groothertogdom Luxemburg een nieuwe lange afstandswandeling geboren en gedoopt als het Lee trail. De wandeling zit vol bijzondere rotsformaties in leisteen, waar het pad zijn naam aan te danken heeft. Er kleeft ook het ‘Leading Quality Trail” label op dat een garantie moet zijn voor minimaal 35% natuurlijke paden, maximaal 3% drukke wegen, minstens 2 veranderingen in het landschap om de 8 km en nog enkele criteria. Een erg theoretische benadering van een wandeling, maar toch iets waard zo blijkt.

IMG_2151.jpgOndanks dat ik die ochtend terug moest keren voor de wandelschoenen probeer ik vast te houden aan de gedachte om mij minder zorgen te maken over wat komen gaat. Ik twijfel weer even aan dit systeem als de treinverbinding tussen Ettelbruck en Kautenbach, die ons naar het begin van de wandeling moet brengen, onderbroken is. Als we wat later op de vervangende bus zitten begin ik bijna te geloven dat altijd alles goed komt.

Met wat vertraging beginnen we aan de eerste etappe tussen Kautenbach en Bourscheid. Het weer zit mee en het is een mooie start hoewel achteraf gebleken dit de minst spectaculaire van de drie delen zou worden. Op het einde van de dag is er alweer de volgende confrontatie met onze beperkte voorbereiding. De camping staat over te nemen en is in afwachting daarvan gesloten. We wandelen een stukje terug om bij Camping du Moulin ook voor een gesloten slagboom te staan.  Dat waren meteen alle opties tot overnachting die we tevoren overwogen hadden. We besluiten ons niet te verstoppen en onze tenten voor de gesloten receptie neer te zetten voor het geval er nog iemand moest opdagen. De rest van de avond brengen we door in Brasserie du vieux Moulin “Am Keller”.  Het is ook daar dat we het laatste wild van de dag zien, we laten het ons smaken.

 

Iets voor middernacht worden we uit onze slaap gewekt door een boze camping uitbaatster. Vanuit een gesloten tent probeer ik ze te kalmeren, ik kan weinig meer dan zeggen dat we die ochtend gaan betalen voor onze overnachting op haar gesloten camping. Niet helemaal naar haar zin verdwijnt ze dan toch in de nacht, en begint het fel te regenen voor de rest van de nacht, alsof haar bezoek er mee gemoeid is.

We starten de tweede dag droog en kunnen dat tot kort voor de middag zo houden. Ondanks dat we deze etappe vaak van onder onze kap of paraplu zien, is deze wel echt de moeite. We lopen op en af de steile wanden van de vallei van de Sûre en de spoorlijn. De wandeling kronkelt zo fel dat je vaak aan de overkant iets ziet liggen waar je daarvoor nog wandelde. De rotsformaties zijn hier uniek en dat kan je van dichtbij zien. Als grote finale is er op het einde van deze etappe een prachtig pad over een bergrug zoals je die hier niet verwacht. Op dat moment breekt de zon door de wolken en ontbreekt enkel nog het engelengeschal.

Waar voor de meeste deze etappe eindigt in Hochsheid trakteren wij onszelf in Hotel des Ardennes op een frisse pint en een bord oesters. Om nog een stukje door te wandelen en ergens diep in het bos een Shelter te zoeken die we op de kaart gezien hadden. We nemen genoegen met een afdak aan een huisje zonder zeker te weten of dit nu de bewuste shelter is of niet.

 

De derde dag lijkt het weer alvast geen spelbreker te kunnen worden. Op tijd vertrokken en met niet veel kilometers meer voor de boeg besluiten we om net voor het einde nog een omleiding in te lassen voor een bezoekje aan een bunker. “in der Doosbach” was in 1944 de schuilplaats voor 17 jonge Luxemburgse mannen die zich hier verborgen om hun militaire dienst te ontlopen tijdens de Tweede Wereldoorlog . De omweg zeker waard en een ideale plek te om te bivakkeren, spijtig dat hij zo laat op de route zit en wildkamperen nog altijd verboden is in Luxemburg voor wie het zich moest afvragen.

 

De officiële gids kan je bestellen via www.escapardenne.eu, op trekkings.be kan je nog meer praktische informatie vinden over het traject die je kan helpen wat beter voorbereid te zijn.

gpx-file-format-symbol GPX op gpsies.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: