Statte & Sawe

001-mountain-shoe-boot   003-camping-tent   gpx-file-format-symbol
belgië   I 44 km
Vergeet de gevulde kalkoen of fondue. Voor deze 2-daagse staat er iets anders op het menu. De ingrediënten van een echte wintertrekking zijn elk jaar dezelfde. Een op maat gemaakte tocht voor de geoefende wandelaar waarbij je een prachtige omgeving ontdekt met een gezellige bende.

De leidraad dit jaar zijn de Statte en de Sawe met onderweg meerdere hoogtepunten zoals de Rocher de Bilisse en de mythische psuede-dolmen van Solwaster. De sneeuw, regen en het stormweer van afgelopen weken zorgen voor een nat en geaccidenteerd parcours. De omgewaaide bomen zullen er niet voor altijd liggen maar weet dat er een stevige dosis klim-en klauterwerk in deze wandeling zit. Je kan dus maar beter stevig in je wandelschoenen zitten en wat hoogtemeters gewoon zijn, alvorens je aan deze uitdaging begint.

Het tempo zit er stevig in en dat is nodig tijdens korte winterdagen om tijdig een kampplaats te kunnen opzetten. Op deze tocht is iedereen zelfvoorzienend wat eet-en slaapgelegenheid betreft. Alles wat je nodig hebt draag je dus zelf mee, je treedt meer dan eens van de gewone paden waardoor het aantal kilometers zich goed laat voelen. Het is dus een opluchting als in de vroege avond de rugzak eindelijk af kan.

We hebben dit jaar het geluk te kunnen overnachten in de tuin van een deelnemer en genieten daardoor van wat extra luxe in de vorm van een kampvuur, warme soep en wat streekbier. Ongeveer de helft van het gezelschap verkiest een bivakzak onder een zeiltje, ik verruil rond middernacht de gezelligheid rond het kampvuur voor mijn tent.

Die ochtend zorgt de schrale koude wind  in combinatie met de gezelligheid van de avond ervoor dat het ’s morgens lang stil blijft in Foyeuru (Jalhay). Eens ontbeten en gepakt gaat de tocht verder via een mooi traject naar de voormalige vesting Limbourg.

Limburg_1575

Deze stad is door het Waals gewest erkend als ‘patrimoine majeur’, een bezoekje waard als je in de buurt komt, dan weet je meteen waaraan ze dat verdiend hebben. We laten ons verleiden om een pauze te nemen in Brasserie St Georges waar een vriendelijke eigenaar ons toestaat onze eigen lunch te nuttigen terwijl we iets bestellen om te drinken.

Die pauze en ons laat vertrek die ochtend maken dat de pas er weer stevig in moet die namiddag. We zijn genoodzaakt wat te snijden in het oorspronkelijke traject en dat verklaard meteen wat meer asfalt naar het einde toe. Maar deze fantastische tocht blijft een slijkdabber in plaats van een asfaltvreter die vol met verrassingen zit. Bedankt Kobe en Thomas !

hunting-arm-silhouette.png OPGELET: Je gaat door heel wat jachtgebieden die in bepaalde periodes beperkt toegankelijk kunnen zijn.

gpx-file-format-symbol GPX op gpsies.com

 GPX op GPSies.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: