Mini-fietstrekking Zeeland

002-bike  001-transport  002-sleeping-bed-silhouette  gpx-file-format-symbol  video-camera
belgië   nederland I 138 km

Met een goede voorbereiding en een plan B in het achterhoofd heb ik eindelijk het lef de kinderen mee te nemen voor een wat groter avontuur. We spannen de kar achter de fiets en vetrekken voor een 3-daagse richting nederlandse kust.

De bedoeling van deze fietstrekking mag niet zijn dat ze de hele dag zitten opgesloten in de fietskar.  Met dagafstanden van ongeveer 50 km heb ik de mogelijkheid het rustig aan te doen, en kunnen we het fietsen onderbreken voor het saai gaat worden. We rijden langs fietsknooppunten en gebruiken daarvoor vier kaarten.

IMG_1072Fietsknooppuntennetwerk: Anwerpse kempen-noord
Fietsknooppuntennetwerk: Anwerpse kempen-oost
ANWB Fietskaart 17: Brabant west
ANWB Fietskaart 16: Zeeland

Goed begonnen is half gewonnen

We rijden langs het kanaal Dessel-Schoten, dat fietst vlot en maakt dat we voor de middag al heel wat kilometers kunnen doen. Ik ben best nerveus over de uitkomst van dit avontuur dus probeer zolang het gaat goed door te rijden. Op voorhand plannen hoe lang ik over welke afstand ging doen heb ik bewust niet gedaan.

Tijdens een picknick in Brecht voelen we de eerste druppels die de aankondiging zijn van een echte stortbui die op zijn hoogtepunt is net als we onder de hoge snelheidslijn in het station Noorderkempen rijden. Zonder te weten hoe lang dit gaat duren blijf ik maar door rijden. In de fietskar hebben ze er weinig last van maar voor mij is de fun er even af.

Niet veel later kunnen we uitwaaien op uitkijktoren De Klot. Met de donkere wolken en het centrum van Wuustwezel achter mij kom ik dichter bij mijn doel. Op de eerste dag is dat het Natuurvriendehuis De Berk in Essen. We zijn al goed geladen, en wat last minute besloot ik nog een kinderfiets mee te sleuren, dat maakt met niet verlegen over de beperkte dagafstand, meer hoeft dat niet te zijn.

IMG_1207In het Natuurvriendehuis is het met recent vernieuwde kamers, super vriendelijk personeel en speeltuintje meer dan gewoon goed verblijven. We kiezen hier voor vol-pension waardoor we ’s avonds lekker kunnen eten, en ’s morgens tijdens het onbijt ook nog is een lunchpakket mogen maken voor onderweg. Wij komen hier zeker nog is terug om de nabij gelegen Kalmthoutse heide te ontdekken.

Schaapjes tellen

De weersverwachtingen van de tweede dag zijn net als gisteren wisselvallig. We vertrekken in miezerig weer, en al snel moet de fietskar waterdicht gemaakt worden. Met af en toe een opklaring en een mooie route blijft de moraal wel goed. Na de middag bereiken we het Schelde-Rijnkanaal waarvan de dijken begraasd worden door schapen en de oevers vol zitten met troepen ganzen. Spijtig voor wie net aan zijn middagdutje is begonnen.

Met het oversteken van dat kanaal rijden we officieel Zeeland binnen en in Sint-Philipsland krijg je meteen dat bijzonder gevoel en de wind die bij deze provincie horen. We informeren ons hier alvast of het veerbootje ons straks kan overzetten gezien in het andere geval onze route hier de andere kant uit moet. Hier gaat de eerste keer de kinderfiets er af om te gebruiken,  de kinderen zijn blij dat ze zelf aan het werk kunnen.

De Diana Aflina, is een klein bootje dat word bestuurd door opa, waarvan de zoon de bootsman is en ook de kleindochter erbij is om te helpen, charme ten top. We zijn de enige passagiers en de kindjes mogen om te schuilen voor de regen de stuurhut in. Dit is een mooie beloning  na een vermoeiende dag in wat minder goede omstandigheden. Omdat het dan eindelijk wat lijkt op te klaren en de goesting er nog steeds is wordt ook het laatste stuk met de kinderfiets gereden. In Hotel Aquadelta dat deel uit maakt van het Roompot vakantiepark, is er na 2 dagen eindelijk de hereniging met de mama die vanaf dan ook kan mee fietsen.

Pech onderweg

De laatste dag vertrekken we eindelijk in volle zon, we rijden door het binnenland naar Brouwershaven. Aan de jachthaven vinden we het ideale plekje om te picknicken. Van hier naar Scharendijke rijden we op een smalle dijk langs het meer en hier krijgen we voor het eerst met pech te maken. Het weggetje op de dijk is te smal waardoor je met enige regelmaat de berm in moet.

IMG_1293De hobbelige berm in combinatie met het gewicht van de kinderfiets op de kar doet een stalen plaatje buigen en de kar komt los van de fiets. De kinderen zitten veilig bij ons op de fiets en ook als ze in de kar zaten zou iedereen gelukkig ongedeerd gebleven zijn. Toch is dit schrikken, maar eerlijk, we vragen meer van de kar dan waarvoor ze gemaakt is. Met wat creativiteit kunnen we het probleem ter plaatse oplossen en is er geen onherstelbare schade.

 

Ook vandaag wordt er door de kleintjes weer veel zelf gefietst. Op de Brouwersdam houden we halt om zeehonden te kijken aan de spuikom, langs de kant van de Noordzee laten er zich al snel twee zien. Het is dus niet gelogen dat dit een hotspot is om zeehonden te zien.

We rijden tot in de helft van de Brouwersdam waar we nog een paar dagen te gast zijn bij de grootouders die verblijven in een vakantiepark op Port Zélande. Een goede tip voor wie hier in de buurt is, is het bezoekerscentrum Grevelingen, naast het beklimmen van de bijzondere toren,  kan je hier iets drinken, eten en ook nog heel wat bijleren over dit gebied.

gpx-file-format-symbol Tielen – Essen Gpx op GPSies.com

gpx-file-format-symbol Essen – Bruinisse Gpx op GPSies.com

gpx-file-format-symbol Bruinisse – Port Zelande Gpx op GPSies.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: